Legendary Pokémon

Full Version: Παραγγελίες από το εξωτερικό
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Έχοντας πέρυσι τέτοια εποχή ολοκληρώσει επιτυχώς μια συναλλαγή με το thinkgeek δεν πήγαινε ποτέ το μυαλό μου ότι κάποια στιγμή θα έσκαγε η βόμβα με μια αντίστοιχη παραγγελία της προηγούμενης εβδομάδας:

αξία προϊόντων: 74€
μεταφορικά (DHL): 23€

Όλα αναμενόμενα μέχρι εδώ, μέχρι που σκάει τηλέφωνο* από το τελωνείο:

έξοδα αποθήκευσης και εργατικά: + 46€ (αυξάνονται για κάθε μέρα που περνά)
εκτιμώμενα έξοδα εκτελωνισμού: + 30€

και δύο επιλογές: + 100€ για να μου το εκτελωνίσουν οι ίδιοι, ή 12€ το εισιτήριο του metro προς αεροδρόμιο, συν να πάω από τις 8 (γιατι μετά θα έχει κόσμο) και όπως διαβάζω στον Γούγλη (Let me Google that for you: δεμα και τελωνείο) βάλε και 2-4 ώρες διαδικασίες με 10 σφραγίδες και τρέξιμο από γραφείο σε γραφείο.

Η τρίτη επιλογή, αυτή που δεν σου αναφέρουν, και τελικά επέλεξα; Αρνείσαι να παραλάβεις το πακέτο, το παίρνει πίσω με δικά του έξοδα ο αποστολέας (και όπως μου είπαν από το thinkgeek θα πρέπει να κάνουν την αντίστροφη εκτελώνιση οι ίδιοι) και σου επιστρέφουν χρηματικά ο,τι απομείνει...

[Image: RageFace.jpg]

Συμπέρασμα; Αν αποφασίσετε να κάνετε μεγάλη αγορά από χώρα εκτός Ε.Ε. (πάνω από 22€) κάντε την προσευχή σας. Επιπλέον, κολπάκια του στυλ βάζω τον άλλο να γράψει άλλη τιμή από έξω ή να το σημειώσει ως δώρο, δεν πιάνουν.
Διάβασα σε άλλα fora πως καλύτερη τύχη έχεις αν επιλέξεις USPS (όχι UPS) που έρχεται μέσω των ΕΛΤΑ.
Τουλάχιστον ελπίζω να επωφεληθεί κάποιος άλλος από το πάθημα.

*είχανε καλέσει και προχτές, με απόκρυψη, και εννοείται πως δεν παίρνουν δεύτερη φορά τηλέφωνο μέσα στην ίδια μέρα
Ρώτα ρε φίλε πρώτα κι αυτούς που τα έχουν πάθει. Toungue
Απ' ότι έχω διαβάσει, για παραγγελία από ΗΠΑ, για να μην στο κρατήσουν στο τελωνείο πρέπει να έχει έρθει με USPS και η συνολική αξία προϊόντος+S&H να είναι μέχρι $150. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει, ο καθένας λέει τα δικά του σε αυτό το θέμα. Oh well, απλά προσέχετε να διαλέγετε πάντα USPS για τρόπο αποστολής.
Να πάρει... μα αφου την πρώτη φορά πήγαν όλα μέλι-γάλα που να το φανταστώ :/
Sad
[Image: a9u8v9.jpg]
Δυστυχώς ή κάποιος θα ψαχτεί και δεν θα κάνει βιαστικές κινήσεις ή κάποιος θα την πατήσει και θα μάθει με τον άσχημο τρόπο...συγκεκριμένα εδώ Ελλάδα οι πιθανότητες λένε ότι θα την πατήσεις πρώτα για να μάθεις,μιας και ΠΟΥΘΕΝΑ συνήθως στις αγοραπωλησίες μέσω Internet δεν αναφέρεται και συγκεκριμένα,μέχρι να την πάθεις δεν ξέρεις καν τι είναι το τελωνείο και αν αυτός ο χώρος στο αεροδρόμιο προϋπήρχε από πάντα Toungue
Πάντως επειδή έχει περάσει αρκετός καιρός και πρέπει λογικά να έχω καταφέρει να ξεγράψω σχεδόν επιτυχημένα από τη μνήμη μου το ατυχές γεγονός, δε θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες για το π.χ. πόσα πλήρωσα στον εκτελωνισμό του τότε πακέτου που πήρα. Πρέπει να ήταν κάπου όμως στα 150Ε και ναι,το εκτελώνισα μόνος μου αλλά η διαδικασία δεν πρέπει να πήρε πάνω από 45 λεπτά. Βέβαια εγώ εκείνη την ημέρα πήγα με πυρετό και είχα σηκωθεί από τις 6 γιατί δεν ήξερα αφ'ενός πόσο μακριά είναι το αεροδρόμιο (απλά υπέθεσα) και αφ'ετέρου γιάτι αυτή η καταραμένη και αχαρακτήριστη πραγματικά DHL μου είπε ότι θα πληρώνω τις αποθήκες τους με 7Ε την ημέρα; Μέχρι να το πάρω... Τελικά τα έξοδα που είχα αποδείχτηκε οτί θα ήταν λιγότερα αν τους είχα πει στην τελική να το εκτελωνίσουν εκείνοι. Και τελικά USPS/UPS forever και χωρίς ΚΑΝ δεύτερη σκέψη. Εαν ΔΕΝ βρίσκετε USPS ΜΗΝ το πάρετε το προϊόν ή ζητήστε να σας το στείλουν έτσι γιατί στις ιδιωτικές εταιρείες αποστολής (π.χ. DHL) πληρώνεις ΠΑΝΤΑ εκτελωνισμό εάν δεν μπορείς να το αποφύγεις με την τιμή του αντικείμενου.
Arty πες απο που παραγγιλες για να ξερουν ολοι και πως ακριβος την πατισες(ας πουμε για παραδειγμα στο e-bay δεν μου εχει τυχει κατι παρομοιο αλλα απο αλλες σελιδες δεν ξερω) εσυ απο που το πηρες;
Το ανέφερα μέσα στις γραμμές, αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε κάθε αγορά με χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμα χειρότερα όταν παρεμβάλεται εταιρία courrier.
(23-12-2010 04:39 PM)songohan Wrote: [ -> ](ας πουμε για παραδειγμα στο e-bay δεν μου εχει τυχει κατι παρομοιο αλλα απο αλλες σελιδες δεν ξερω)

Δεν έχει σημασία το site μέσω του οποίου κάνεις την αγορά, σημασία έχει ο τρόπος αποστολής.

Παράδειγμα από το eBay οπού ο αποστολέας μπορεί να προσφέρει πάνω από ένα τρόπο για αποστολή:

[Image: 2qxm64h.png]

Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα πρέπει να επιλέγεις USPS, ανεξάρτητα από τα έξοδα αποστολής. Μην κοιτάς εδώ που συμφέρει έτσι κι αλλιώς, και σε μικρότερα αντικείμενα που δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά το κόστος για S&H διαλέγεις USPS για να μην την πατήσεις με το τελωνείο.
Οκ καταλαβα ευτιχος μου το ειπατε και να το δουν και τα αλλα παιδια του σαιτ
Εγώ δεν έχω πέσει σε παγίδα τελωνείου. Ακόμη και σε προϊόντα μεγάλης αξίας, και controller των 700Ευρώ για υπολογιστή από κίνα, δεν μου τελωνίστηκε. Πολύ απλά επικοινωνώ με τον seller και το καθορίζω η θα είναι εκθεσιακό δείγμα η με τιμολόγιο και με φόρο επί του ΦΠΑ του κράτους. Σε περίπτωση ηλεκτρονικού είδους, μπορείς και για βοήθεια να το προμηθευτείς από χονδρέμπορο κατόπιν συμφωνίας, π.χ. μια κιθάρα να έχει 3500Ευρώ με τα συνοδευτικά της(με 11% VAT), μέχρι να έρθει Ελλάδα φτάνει στα 3115(χωρίς φόρο), όμως η τιμή θα είναι 3831,45 λόγω ΦΠΑ που έχουμε εδώ, επιβεβαιώνεται το ΑΦΜ και κόβεται το τιμολόγιο. Αν ΔΕΝ είσαι επαγγελματίας με μαγαζί, τότε μπαίνει στην μέση κατάστημα(περίπτωση 1) η χονδρέμπορος και κατάστημα (περίπτωση 2), οπότε έχουμε :
3831.45 + 10-15% κέρδος καταστήματος (αν είναι χονδρική και λιανική παράλληλα ο dealer) οπότε πάει 4406,16 τελικό ποσό με 15% που επιτρέπει ο νόμος. Η σε δεύτερη περίπτωση αν πάει χονδρέμπορος + κατάστημα, άλλο +23% ΦΠΑ άρα πάμε στα 5419,58 Τελική τιμή.
Αν το προϊόν δεν προορίζεται για επαγγελματική χρήση τότε αγνοούμε το παραπάνω και κανονίζουμε με τον πωλητή να μην το θεωρήσει ηλεκτρονικό είδος η κάτι που έχει μεγάλη αξία, γιατί τότε μπαίνει στην μέση το τελωνείο. Καλύτερο είναι να το θεωρήσει σαν δώρο η κάτι που δεν υπερβαίνει τα 20$.

Μου κάνει εντύπωση που δεν έχουμε κάναν νομικό εδώ η ελεύθερο επαγγελματία να τα εξηγήσει αλλά έκανα εγώ την ανάλυση τελικώς.

Στο ebay έκλεισα 2 χρόνια και έχω ξοδέψει πάνω από 1000Ευρώ. (που αποτελεί το 10% του συνόλου σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό που έχω διαθέσιμο)
Όλα αυτά με τα τελωνεία και τα λοιπά είναι τόσος μπελάς. Μια φορά θέλησα να παραγγείλω κάτι comics και μου έβγαλαν τη παναγία για να συνεννοηθούμε. Όχι το ένα, όχι το άλλο τελικά το ακύρωσα γιατί θα μου χρέωναν και καμιά ferrari και ούτε που θα καταλάβαινα. Άσε που όταν έρθουν στην Ελλάδα πρέπει να παλέψεις άλλο τόσο με υπαλλήλους και οργανισμούς.

Τέλος πάντων, άμα θελήσω οπωσδήποτε να πάρω τίποτε από e-bay θα προσέξω τα παραπάνω.
Reference URL's