Legendary Pokémon

Full Version: EV training guide - Διαγωνισμός
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
EV training guide - Οδηγός εκπαίδευσης EV
Generation V - 5η γενιά

[Image: images?q=tbn:ANd9GcQdMKiy7x774esJe3r5BVI...7-gHrhNt-q]

1) Τι είναι τα EVs;

Τα EVs(Effort Values) είναι πιθανόν το ποιο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης ενός Pokemon. Πολλές φορές ονομάζονται και EPs(Effort Points). Αυτό που κάνουν είναι να αυξάνουν τα στατιστικά ενός Pokemon, μέχρι ενός ορίου φυσικά.

2) Πως ακριβώς επηρεάζουν τα stats τα EVs;

Ένα Pokemon μπορεί να λάβει συνολικά 510 EVs. Κάθε 4 EVs το συγκεκριμένο stat ανεβαίνει κατά 1 πόντο. Δηλαδή αν έχω ένα (π.χ.) Reuniclus και του δώσω 4 Special Attack EVs, τότε το Special Attack του θα αυξηθεί κατά 1. Αυτό σημαίνει ότι για να έχει νόημα το EV training θα πρέπει τα EVs που έχει ένα Pokemon σε ένα stat να διαιρούνται με το 4. Επίσης σε κάθε stat μπορούμε να δώσουμε μέχρι 255 EVs, άρα ο μεγαλύτερος αριθμός EVs που θα έχει νόημα να δώσουμε σε ένα stat είναι 252(252/4=63, ενώ 255/4=63,75). Από την παραπάνω πράξη(252/4=63) καταλαβαίνουμε πως ένα Reuniclus με 252 EVs στο Special Attack θα έχει 63 Special Attack points παραπάνω από ένα άλλο Reuniclus με 0 EVs στο Special Attack, τεράστια διαφορά!

Σημείωση: Το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι απόλυτο, διότι ενδέχεται τα IVs(άλλη μια μεγάλη ιστορία, που δεν θα αναλύσουμε εδώ) των δύο Reuniclus να είναι διαφορετικά. Στα επόμενα παραδείγματα θα θεωρούμε τα IVs σταθερά σε μία τιμή(δεν έχει σημασία ποιά). Εάν θέλετε να εξακριβώσετε τα IVs του Pokemon σας χρησιμοποιήστε αυτό: http://www.legendarypokemon.net/javacalc.html . Όμως πρέπει να ξέρετε και τα EVs για να βρείτε τα IVs. Υπάρχει μία σύντομη αναφορά στο κεφάλαιο 10.

3) Πώς μπορεί ένα Pokemon να πάρει EVs;

Ένα Pokemon παίρνει EVs κάθε φορά που νικάει ένα άλλο Pokemon. Τα EVs δίνονται στο Pokemon μαζί με τα Exp points. Αλλά πώς ξέρουμε τι EVs πήρε το Pokemon; Κάθε Pokemon δίνει έναν συγκεκριμένο αριθμό EVs, ο οποίος δεν αλλάζει ποτέ. Ένα παράδειγμα:

Συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται: EV=Effort Value, HP= Hit Points, Atk=Attack, Def=Defense, SpAtk=Special Attack, SpDef=Special Defense, Spd=Speed.

Παράδειγμα: Το Reuniclus που αναφέραμε πολεμάει ένα Boldore. Το Boldore δίνει 1 Atk EV και ένα Def EV. Ξέροντας το παραπάνω γνωρίζουμε ότι το Reuniclus θα πάρει 1 EV στο Atk και 1 στο Def. Άρα αν νικήσει 4 Boldore θα πάρει 1 Atk point και 1 Def point, σωστά(Εξαίρεση είναι το level 100, βλ. Κεφ. 6); Όχι, θα εξασφαλίσει 1 Atk και 1 Def point. Θα δούμε παρακάτω τι σημαίνει αυτό.

Μιας και μιλάμε για την 5η γενιά οφείλουμε να αναφέρουμε τα EV training hotspots, δηλαδή τα πιο βολικά σημεία για να κάνει ένα Pokemon EV training στο συγκεκριμένο stat που επιθυμούμε:

EV training hotspots (Click to View)

Όπως βλέπουμε όλα είναι πολύ εύκολα με εξαίρεση το Def. Αλλά, μια συχνή ερώτηση είναι: «Δηλαδή πρέπει να νικήσω 252 Litwick για να έχω 252 EVs στο SpAtk;» . Όχι βέβαια υπάρχουν μερικοί πολύ απλοί τρόποι(αν και ομολογουμένως κάπως ακριβοί) τρόποι για να γίνει πολύ πιο γρήγορο το EV training:

i)Power drinks

Τα «φάρμακα» αυτά είναι τα γνωστά σε όλους ίσως, HP Up, Protein, Iron, Calcium, Zinc και Carbos. Τα παραπάνω κάθε φορά που δίνονται σε ένα Pokemon αυξάνουν τα HP, Atk, Def, SpAtk, SpDef, Spd EVs, αντίστοιχα, κατά 10. Όμως, δυστυχώς, δεν μπορούμε να φτάσουμε στα 252 EVs με αυτά μόνο. Αυτό γιατί μπορούν να αυξήσουν τα EVs ενός stat μέχρι τα 100 και όχι παραπέρα. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πλέον χρειάζεται να νικήσουμε 100 λιγότερα Litwick! Ένα τελευταίο για τα αντικείμενα αυτά: Πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται πριν το «επίσημο» EV training, διότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού το stat έχει 100 EVs.

ii)Wings

Τα Wings ή Φτερά στα Ελληνικά είναι μια πιο αδύναμη «έκδοση» των Power Drinks. Δηλαδή, αντί να προσθέτουν +10 EVs με κάθε χρήση τους προσθέτουν +1. Όμως αυτό δεν τα κάνει αυτόματα κατώτερα των Power Drinks, εφόσον τα Φτερά μπορούν να προσθέσουν περισσότερα από 100 EVs σε ένα stat. Επίσης δεν κοστίζουν 9800 Pokedollars όπως τα Power Drinks, αλλά είναι δωρεάν! Μπορούν να βρεθούν στην Drifteil Drawbridge και στην Marvelous Bridge στις σκιές που εμφανίζονται τυχαία στο έδαφος. Έχουν άλλη μία χρήση την οποία θα δούμε στο κεφάλαιο 8. Τα Wings είναι τα εξής: Health Wing(HP), Muscle Wing(Atk), Resist Wing(Def), Genius Wing(SpAtk), Clever Wing(SpDef), Swift Wing(Spd) .Υπάρχει επίσης το Pretty Wing που δεν κάνει τίποτα.

iii)Macho Brace & Power items

Τα αντικείμενα αυτά είναι ακριβώς αυτά το οποία μετατρέπουν το EV training από αγγαρεία σε απλή δουλειά. Όλα τα παρακάτω αντικείμενα υποδιπλασιάζουν το Speed ενός Pokemon, για όση ώρα τα κρατάει. Ας αρχίσουμε με το Macho Brace . Το αντικείμενο αυτό το δίνει δωρεάν ένας κύριος στο δεξί πέρασμα της Nimbassa City. Τι κάνει λοιπόν το Macho Brace; Διπλασιάζει τα EVs που παίρνει ένα Pokemon μετά από μία μάχη! Π.χ. Αν το περιβόητο, πλέον, Reuniclus μας νικήσει ένα Litwick θα πάρει 1*2=2 SpAtk EVs, ενώ αν νικήσει ένα Stunfisk θα πάρει 2*2=4 HP EVs. Δηλαδή με Power drinks & Macho brace χρειαζόμαστε να νικήσουμε μόνο 252-100/1*2=76 Litwick και 252-100/2*2=38 Stunfisk! Τα Power items απ’την άλλα έχουν ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τα Power item είναι τα Power Weight(HP), Power Bracer(Atk), Power Belt(Def), Power Lens(SpAtk), Power Band(SpDef), Power Anklet(Spd) που βρίσκονται στο Battle Subway και πωλούνται για 16 BP(Battle Points). Αυξάνουν τα EVs που παίρνει το Pokemon στο stat που αντιστοιχούν κατά 4. Π.χ. Αν το Reuniclus μας λοιπόν κρατάει το Power Lens(SpAtk) και νικήσει ένα Litwick θα πάρει 1+4=5 SpAtk EVs, ενώ αν νικήσει ένα Stunfisk με το ίδιο αντικείμενο θα πάρει 2 HP EVs και 4 SpAtk EVs. Άρα με τα Power Lens(SpAtk), Power Weight(HP) και τα Power drinks θα έπρεπε να νικήσει 252-100/1+4=30 Litwick με Power Lens και 1 Litwick με Macho Brace, ενώ θα έπρεπε να νικήσει 252-100/2+4=20 Stunfisk με Power Weight, 5 Stunfisk με Macho Brace και 1 χωρίς κανένα αντικείμενο.

iv)Pokerus

Το Pokerus είναι ένας μυστηριώδης ιός τον οποίο κολάει τελείως τυχαία ένα Pokemon από ένα άλλο. Η επίδραση του είναι ακριβώς η ίδια με το Macho Brace μόνο που αφήνει ελεύθερο χώρο για ένα Macho Brace ή Power Item. Δηλαδή το Reuniclus θα χρειαστεί να νικήσει τα μισά Pokemon σε κάθε ένα από τα παραπάνω παραδείγματα.

4) Καταμερισμός των EVs.

Όπως αναφέραμε παραπάνω ένα Pokemon μπορεί να πάρει μέχρι 510 EVs και 255 EVs σε ένα stat. Όμως συμφέρει περισσότερο όπως αποδείξαμε ένα stat να περιέχει 252 EVs. Από το παραπάνω προκύπτει ο κλασσικός καταμερισμός των EVs ως εξής: 4[stat]EVs, 252[stat]EVs, 252[stat]EVs. Τα 2 τελευταία EVs δεν έχουν σημασία αφού δεν προσφέρουν κάτι. Υπάρχουν βέβαια πολύ πιο επαναστατικοί συνδυασμοί EVs που είναι αποτελεσματικότατοι. Τα 4 EVs που αναφέραμε συνήθως δίνονται στα HP.

5) Το φανερό αποτέλεσμα του EV training.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα του EV training δεν φαίνεται παρά μόνο όταν το Pokemon φτάσει το level 100. Στην πορεία τα stat gains θα φαίνονται απολύτως φυσιολογικά και δεν θα καταλάβετε πού βρέθηκαν αυτά τα παραπάνω 63 points. Όμως πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου παρατηρούνται stat boosts της κλίμακας (π.χ.) +49 Def.

6) Πότε μπορούν να δοθούν τα EVs;

Κανονικά πρέπει να δίνονται πριν από κάθε άλλη ενέργεια σχετικά με το training του Pokemon. Αλλά σε περίπτωση που έγινε λάθος…διορθώνεται!(βλ. Κεφάλαιο 7) Όταν ένα Pokemon κάνει EV training στο level 100 τότε θα παρατηρηθεί άμεση αύξηση των στατιστικών.

7) Έκανα λάθος! Πρέπει να ξαναρχίσω απ’την αρχή;

Ευτυχώς όχι! Γιατί υπάρχουν τα EV-lowering berries! Τα μούρα αυτά θα μειώνουν τα EVs του stat που αντιστοιχούν κατά 10 κάθε φορά που καταναλώνονται. Όμως εάν το Pokemon έχει 101+ EVs σε εκείνο το stat τα berries θα μειώσουν τα EVs εκείνου του stat κατευθείαν στο 100. Αυτό σημαίνει ότι για να μηδενίσουμε πλήρως τα Atk EVs ενός Pokemon χρειαζόμαστε 11 Kelpsy berries. Τα berries είναι τα: Pomeg berry(HP), Kelpsy berry(Atk), Qualot berry(Def), Hondew berry(SpAtk), Grepa berry(SpDef), Tamato berry(Spd). Αλλά που βρίσκονται αυτά τα berries στην 5η γενιά; Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν, αλλά ευτυχώς τώρα μπορούν να βρεθούν στο Dream World στην περιοχή Windswept sky.

8) Πώς ξέρουμε ότι το Pokemon έχει 510 EVs;

Ωραία όλα τα παραπάνω, αλλά πως μπορούμε να εξακριβώσουμε ότι το Pokemon μας έχει τελειώσει το EV training του; Στις προηγούμενες γενιές είχαμε το Effort Ribbon, αλλά όχι πια. Τώρα έχουμε απλά μια κυρία, στην πόλη με μία από τις ποιο ωραίες μουσικές στην White και με μια πολύ επαναστατική εμφάνιση στην Black, δηλαδή την Opelucid City! Τέλος πάντων, η κυρία αυτή βρίσκεται στο σπίτι(που μοιάζει με πύργο περισσότερο) πίσω από το Pokemon Center(είναι το πρώτο που συναντάμε πηγαίνοντας προς το Route 10). Η κυρία που αναφέρουμε τόση ώρα είναι αυτή που είναι ντυμένη στα άσπρα, και έχει την εκπληκτική ιδιότητα να ξέρει πότε ένα Pokemon έχει πάρει 510 EVs. Μπορεί να μας πει δύο φράσεις: « Your (π.χ.) Reuniclus…looks like it can try a little harder. » ή « Your (π.χ.) Reuniclus put in a great effort! ». Η πρώτη σημαίνει ότι το X Pokemon (εδώ το Reuniclus) δεν έχει 510 συνολικά EVs. Η δεύτερη σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδη το X Pokemon (εδώ το Reuniclus) έχει 510 συνολικά EVs. Όμως όπως είδαμε παραπάνω μέσω του EV training θα δώσουμε μόνο 508 EVs. Άρα για να έχει γίνει σωστό EV training πρέπει λογικά η κυρια να λέει την πρώτη φράση. Και εδώ μπαίνει η μέθοδος του ανέφερα στο 3ii. Αν όντως η κυρία λέει «Your X Pokemon…looks like it can try a little harder.», καλώς. Δίνουμε στο X Pokemon ένα Φτερό(δεν έχει σημασία ποιο). Αν η κυρία λέει τα ίδια τότε προχωράμε. Δίνουμε στο X Pokemon άλλο ένα Φτερό. Αν η κυρία λέει «Your X Pokemon put it a great effort!» τότε το EV training ήταν επιτυχές!

Σημείωση: Οι φράσεις μπορεί να μην είναι ολόιδιες, αλλά παρόμοιες. Το ίδιο κάνει.

9) EVs & Natures

Αφού κλείσαμε με το θέμα που λέγεται EVs, οφείλουμε να αναλύσουμε λίγο και τα δίδυμα αδέλφια των EVs. Οι Natures είναι το πρώτο που πρέπει να κοιτάμε σε ένα Pokemon. Τι κάνουν λοιπόν; Ή τίποτα ή θα αυξάνουν ένα stat κατά 10% και θα μειώνουν ένα άλλο κατά 10%. Και ιδού η απορία: Τι νόημα έχει να θησιάσω ένα στατιστικο για ένα άλλο; Δεν θα μου χρειαστεί; Όχι πάντα. Το Reuniclus για παράδειγμα έχει πάρα πολύ υψηλό SpAtk και τόσο χαμηλό Speed που καταντάει κωμικό. Άρα γιατί να μην μειώσω το Speed και να αυξήσω το SpAtk για να το μετατρέψω σε (π.χ.) Trick Room Sweeper; Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο οι Natures που αφήνουν όλα τα στατιστικά ανέγγιχτα είναι στο 99.9% των περιπτώσεων άχρηστες ή απλά μη ωφέλιμες. Αυτά τα λίγα για τις Natures. Και τώρα μια λίστα από δαύτες:


10) EVs & IVs

Εκτός από τα Natures και τα EVs υπάρχουν τα IVs τα οποία μεταβάλουν επίσης τα stats. Επειδή όμως το θέμα του οδηγού αυτού είναι τα EVs και όχι τα IVs θα κάνουμε απλά μία σύντομη αναφορά. Τα IVs(Individual Values) μπορούν να αυξήσουν ένα stat μέχρι 31 πόντους και καθορίζονται τη στιγμή δημιουργίας του Pokemon από το παιχνίδι, δηλαδή τη στιγμή που θα το δούμε στη φύση ή τη στιγμή που θα σπάσει το αυγό. Δεν αλλάζουν ποτέ, όπως και τα Natures και τα βρίσκουμε μόνο με ειδικά προγράμματα όπως αυτό που αναφέρεται παραπάνω.

11) Επίλογος

Το EV training, αν και είναι απωθητικό, αξίζει ό,τι και να κάνουμε και πιστέψτε με και εγώ το απεχθανόμουν στην αρχή, ενώ τώρα είμαι απλά εντυπωσιασμένος μαζί του. Είναι πολύ βοηθητικό σε τομείς όπως το Random Matchup και το Battle Subway, και το αποτέλεσμα είναι οπτικά και πρακτικά πολύ ικανοποιητικό. Με την 5η γενιά το EV training είναι ευκολότερο από ποτέ και γι’αυτόν το λόγο δεν υπάρχει ιδιαίτερη δικαιολογία να μην γίνεται. Οι ίδιες μηχανικές γύρω από τα EVs, τα IVs και τις Natures ισχύουν και στην 4η γενιά. Όμως τα σημεία εκπαίδευσης ισχύουν μόνο για τις Pokemon Black & White. Ελπίζω ο οδηγός αυτός να βοήθησε!

[Image: images?q=tbn:ANd9GcRe1daJgN9k7ZKOH6XOwtn...xhl8_W88Ig]
Reference URL's