Legendary Pokémon

Full Version: Καιρικά Φαινόμενα - Διαγωνισμός
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
[Image: 34gvwxw.png]

Καιρικά Φαινόμενα


Γενικά
Για πρώτη φορά στα παιχνίδια Pokémon Gold και Silver έκαναν την εμφάνισή τους τα καιρικά φαινόμενα. Έκτοτε, εμφανίζονται σ’ όλα τα παιχνίδια της σειράς. Τα καιρικά αυτά φαινόμενα στο κύριο κορμό των παιχνιδιών Pokémon είναι πέντε: Βροχή (Rain), Λιακάδα (Sunlight), Αμμοθύελλα (Sandstorm), Χαλαζοθύελλα (Hailstorm) και Ομίχλη (Fog). Άλλοτε εμφανίζονται ως αποτέλεσμα κάποιων κινήσεων, όπως Sunny Day και Hail, και άλλοτε προκαλούνται από έμφυτες ιδιότητες ορισμένων Pokémon, όπως Drizzle και Sandstream.

Η απορία που προκύπτει στον παίχτη αφορά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των καιρικών φαινομένων όταν αυτά τίθενται σε ισχύ. Η χρησιμότητα αυτών των καιρικών φαινομένων ποικίλλει. Άλλοτε προκαλούν ζημιά στα Pokémon στο πεδίο της μάχης, άλλοτε προκαλούν μεταβολές στα στατιστικά και πολλά άλλα. Γενικότερα, τα καιρικά φαινόμενα επιφέρουν διαφόρων ειδών αποτελέσματα, εμφανή και μη. Πρέπει να τονιστεί κάτι το οποίο υπαινίχθηκε παραπάνω: Τα αποτελέσματα των καιρικών φαινομένων ισχύουν μόνο την ώρα που αυτά λαμβάνουν χώρα. Τα αποτελέσματά τους αναιρούνται όταν δεν είναι σε ισχύ.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως Pokémon με τις ιδιότητες Air Lock και Cloud Nine, την ώρα που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης, ακυρώνουν τις ιδιότητες όλων των καιρικών φαινομένων.

Ανάλυση Καιρικών Φαινομένων
Βροχή (Rain)
Ο τρόπος ενεργοποίησης της Βροχής γίνεται με διάφορους τρόπους:
1. Με τη χρήση της κίνησης Rain Dance.
2. Μέσω της ιδιότητας Drizzle.
3. Κάποιες περιοχές εντός των παιχνιδιών έχουν αυτόματα ενεργοποιημένη τη βροχή. Στα παιχνίδια Pokémon Sapphire, Ruby και Emerald αυτοί οι δρόμοι είναι συγκεκριμένοι, ενώ από τις Pokémon Diamond και Pearl και μετέπειτα η βροχή εμφανίζεται σε διάφορα σημεία κατά καιρούς.

Η κίνηση Rain Dance είναι δυνατόν να διδαχθεί σε ένα Pokémon μέσω του TM 14 που περιέχει την εν λόγω κίνηση. Η ιδιότητα Drizzle μέχρι και πριν τις Pokémon Black και White υπήρξε αποκλειστικό προνόμιο του Kyogre, του θρυλικού Pokémon και μασκότ της Pokémon Sapphire. Ωστόσο, με τον ερχομό των ιδιαίτερων ιδιοτήτων των Pokémon μέσω του Dream World, οι οποίες συχνά αναφέρονται ως Dream World Abilities (Ιδιότητες Dream World), το Politoed απέκτησε την ιδιότητα Drizzle.

Τα αποτελέσματα της Βροχής είναι πολλά και, όπως έχει αναφερθεί, ορισμένα από αυτά δεν είναι ευδιάκριτα:
1. Αυξάνει τη δύναμη των επιθέσεων Water (Νερού) κατά 50%.
2. Μειώνει τη δύναμη των επιθέσεων Fire (Φωτιάς) κατά 50%.
3. Οι επιθέσεις Thunder και Hurricane αποκτούν 100% Ακρίβεια (Accuracy) και έχουν 30% πιθανότητες να πετύχουν το στόχο όταν εκείνος έχει χρησιμοποιήσει την κίνηση Protect ή την κίνηση Detect.
4. Η επίθεση Solar Beam απαιτεί δύο γύρους προκειμένου να φορτώσει και χτυπά στον τρίτο γύρο, ενώ υπό κανονικές συνθήκες χτυπά στο δεύτερο γύρο.
5. Οι κινήσεις Synthesis, Morning Sun και Moonlight γιατρεύουν το 25% της ενέργειας του χρήστη αντί για το 50% της συνολικής του ενέργειας.
6. Pokémon με τις ιδιότητες Dry Skin και Rain Dish γεμίζουν 1/16 της ενέργειάς τους κάθε γύρο.
7. Pokémon με την ιδιότητα Hydration γιατρεύονται από προβλήματα της φυσικής τους κατάστασης (status).
8. Pokémon με την ιδιότητα Swift Swim διπλασιάζουν την Ταχύτητά τους (Speed).
9. Το Castform, λόγω της ιδιότητάς του Forecast, αλλάζει μορφή και ο τύπος του μετατρέπεται σε Water.
10. Η επίθεση Weather Ball γίνεται τύπου Water και η δύναμή της διπλασιάζεται.

Στο πλαίσιο του Ανταγωνιστικού Παιχνιδιού, πολλοί παίκτες χρησιμοποιούν τη Βροχή ως το κύριο άξονα γύρω από τον οποίο θα «χτίσουν» την ομάδα τους. Συνήθως, το πρώτο Pokémon που μπαίνει στη μάχη προκαλεί τη Βροχή είτε με τη κίνηση Rain Dance ή με την ιδιότητα Drizzle. Έπειτα, ακολουθούν Pokémon τα οποία επωφελούνται των ιδιοτήτων της Βροχής. Παραδείγματος χάρη, μπορεί ένα Pikachu να χρησιμοποιήσει άφοβα την επίθεση Thunder, λόγω της αντίστοιχης ιδιότητας που αναφέρεται παραπάνω.

Αξίζει να σημειωθεί πως ότι φαίνεται σαν μειονέκτημα στις ιδιότητες αυτού του καιρικού φαινομένου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλεονέκτημα και αντίστροφα. Για να γίνει αυτό κατανοητό, αρκεί να αναλογιστούμε τις δύο πρώτες δοθείσες ιδιότητες: Ας υποθέσουμε πως στην ομάδα του, που στηρίζεται στο φαινόμενο της Βροχής, κάποιος έχει ένα Grass Pokémon ενώ ο αντίπαλός του ένα Pokémon που επιτίθεται με επιθέσεις Fire. Ως γνωστόν, οι επιθέσεις Fire πλεονεκτούν έναντι των τύπων Grass. Με την ιδιότητα όμως της Βροχής, οι επιθέσεις Fire προκαλούν το 50% της ζημιάς που θα προκαλούσαν κανονικά. Επομένως, το Pokémon τύπου Grass έχει δυο φορές περισσότερες πιθανότητες να αντέξει την επίθεση.

Καταλήγουμε πως οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τις ιδιότητες Βροχής, αλλά και όλων των καιρικών φαινομένων, όχι μόνο για να τις εκμεταλλευτούν για τα δικά τους Pokémon, αλλά και για να δυσχεραίνουν τη θέση των αντίπαλων Pokémon.

Λιακάδα (Sunlight)
Οι τρόποι ενεργοποίησης της λιακάδας είναι οι εξής:
1. Με τη χρήση της κίνησης Sunny Day.
2. Μέσω της ιδιότητας Drought.
3. Ορισμένες περιοχές στα παιχνίδια Pokémon Ruby και Emerald έχουν αυτόματα ως καιρικό φαινόμενο τη Λιακάδα.

Η κίνηση Sunny Day μπορεί να διδαχθεί στο Pokémon μέσω του ΤΜ 11. Η ιδιότητα Drought υπήρξε το «σήμα κατατεθέν» του Groudon, ωστόσο, με τις Ιδιότητες Dream World, το Ninetails επωφελήθηκε αυτής της ιδιότητας.

Τα αποτελέσματα της Λιακάδας είναι:
1. Η δύναμη των επιθέσεων Fire (Φωτιάς) αυξάνεται κατά 50%.
2. Η δύναμη των επιθέσεων Water (Νερού) μειώνεται κατά 50%.
3. Η Ακρίβεια (Accuracy) των επιθέσεων Thunder και Hurricane γίνεται 50%.
4. Η επίθεση Solar Beam δε χρειάζεται να φορτώσει για κανένα γύρο.
5. Οι κινήσεις Synthesis, Morning Sun και Moonlight γιατρεύουν το 100% της ενέργειας του χρήστη τους αντί για το 50% της συνολικής του ενέργειας.
6. Pokémon με την ιδιότητα Dry Skin δέχονται διπλάσια ζημιά από μια επίθεση Fire και χάνουν ενέργεια κάθε γύρο.
7. Pokémon με την ιδιότητα Leaf Guard προστατεύονται από μεταβολές της φυσικής τους κατάστασης (status).
8. Pokémon με την ιδιότητα Chlorophyll διπλασιάζουν την Ταχύτητά τους (Speed).
9. Pokémon με την ιδιότητα Solar Power αυξάνουν την Ειδική τους Επίθεση (Special Attack) κατά 50%, αλλά χάνουν ενέργεια σε κάθε γύρο.
10. Το Cherrim, λόγω της ιδιότητας Flower Gift, πολλαπλασιάζει την Επίθεση (Attack) και την Ειδική Επίθεση (Special Attack) επί 1,5.
11. Το Castform, λόγω της ιδιότητάς του Forecast, αλλάζει μορφή και ο τύπος του μετατρέπεται σε Fire.
12. Η επίθεση Weather Ball γίνεται τύπου Fire και η δύναμή της διπλασιάζεται.
13. Μειώνεται η πιθανότητα ένα Pokémon να παγώσει, δηλαδή η ένδειξη του status του να γίνει Freeze (FRZ).
14. Στην πέμπτη γενιά, η κίνηση Growth προκαλεί αύξηση της Επίθεσης (Attack) και της Ειδικής Επίθεσης (Special Attack) κατά δύο επίπεδα.

Όμοια με τη Βροχή, έτσι και με τη Λιακάδα οι εκπαιδευτές δημιουργούν ομάδες βασισμένες σ’ αυτό το καιρικό φαινόμενο. Επωφελούνται ορισμένων ιδιοτήτων της Λιακάδας και ιδιοτήτων των Pokémon, όπως την ιδιότητα Chlorophyll και την επίπτωση της λιακάδας στην επίθεση Solar Beam, προκειμένου επιτυχώς να αντιμετωπίσουν τις αντίπαλες ομάδες.

Το παραπάνω παράδειγμα είναι πολύ συχνό και η πέμπτη γενιά Pokémon βρίσκει το Venusaur να έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα˙ την ιδιότητα Chlorophyll. Η ιδιότητα αυτή σε συνδυασμό με την επίθεση Solar Beam, όπως αναφέρεται και παραπάνω, είναι μια πολύ συχνή και αποτελεσματική στρατηγική.

Αμμοθύελλα (Sandstorm)
Οι τρόποι ενεργοποίησης της Αμμοθύελλας είναι:
1. Με τη χρήση της κίνησης Sandstorm.
2. Μέσω της ιδιότητας Sand Stream.
3. Συχνά εμφανίζεται αυτόματα σε ορισμένες περιοχές, συνήθως σε μέρη που αποτελούνται από ερήμους και παρεμφερή οικοσυστήματα.

Η κίνηση Sandstorm υπάρχει ως TM, το TM 37. Η ιδιότητα Sand Stream είναι προνόμιο τριών μόνο Pokémon: Tyranitar, Hippopotas και Hippowdon. Δεν υπάρχει Pokémon που να αποκτά την ιδιότητα αυτή μέσω του Dream World.

Τα αποτελέσματα της Αμμοθύελλας είναι τα εξής:
1. Στο τέλος κάθε γύρου όλα τα Pokémon, εκτός από αυτά που έχουν τύπο Steel, Rock και Ground, χάνουν το 1/16 της συνολικής τους ενέργειας. Όσα Pokémon έχουν δύο τύπους και τουλάχιστον ένας από αυτούς είναι Steel, Rock ή Ground, τότε αυτά δε δέχονται ζημιά.
2. Όσα Pokémon έχουν μια από τις ιδιότητες Sand Veil, Sand Rush, Sand Force, Overcoat ή Magic Guard δε χάνουν ενέργεια από την Αμμοθύελλα.
3. Η πιθανότητα ενός Pokémon με την ιδιότητα Sand Veil να αποφύγει μια επίθεση αυξάνεται κατά 20%.
4. Pokémon με την ιδιότητα Sand Rush αποκτούν διπλάσια Ταχύτητα (Speed).
5. Όταν ένα Pokémon έχει την ιδιότητα Sand Force, η Δύναμη (Power) των επιθέσεων τύπου Ground, Rock και Steel αυξάνεται κατά 30%.
6. Pokémon που είναι τύπου Rock δέχονται αύξηση της Ειδικής τους Άμυνας (Special Defense) κατά 50%. Το ίδιο ισχύει και για Pokémon με διπλό τύπο, από τους οποίους ο ένας είναι Rock.
7. Η δύναμη της επίθεσης Solar Beam μειώνεται στο μισό.
8. Οι κινήσεις Synthesis, Morning Sun και Moonlight γιατρεύουν το 25% της συνολικής ενέργειας του Pokémon που τις χρησιμοποιεί αντί για το 50% της συνολικής του ενέργειας.
9. Η επίθεση Weather Ball γίνεται τύπου Rock και η δύναμή της διπλασιάζεται.

Μέχρι και τη τέταρτη γενιά, η Αμμοθύελλα ήταν το πιο συχνό φαινόμενο γύρω από το οποίο δημιουργούνταν ομάδες. Αυτό οφείλονταν στο γεγονός πως Pokémon όπως το Tyranitar είχαν έμφυτη την ιδιότητα Sand Stream, η οποία επιτρέπει να προκαλείται Αμμοθύελλα και να διατηρείται για το υπόλοιπο της μάχης. Σ’ αντίθεση με τις αντίστοιχες ιδιότητες Drizzle και Drought, η ιδιότητα Sand Stream δεν απαιτεί να χρησιμοποιηθεί ένα θρυλικό Pokémon. Επιπλέον, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, η Αμμοθύελλα τρώει σημαντικό μέρος της ενέργειας των Pokémon του αντιπάλου.

Με τον ερχομό όμως της πέμπτης γενιάς, όπου οι ιδιότητες Drizzle και Drought έγιναν κτήμα των Politoed και Ninetails αντίστοιχα, η Βροχή και η Λιακάδα χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά και έχουν, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αντικαταστήσει την Αμμοθύελλα. Αναπτύσσονται, πλέον, διάφορες στρατηγικές για διάφορα φαινόμενα κάνοντας την Αμμοθύελλα να χάσει τη σημαντική θέση που κατείχε ως τώρα στις προτιμήσεις των εκπαιδευτών.

Χαλαζοθύελλα (Hailstorm)
Οι τρόποι ενεργοποίησης της Χαλαζοθύελλας είναι:
1. Με την κίνηση Hail.
2. Μέσω της ιδιότητας Snow Warning.
3. Πολλά σημεία έχουν από μόνα τους Χαλαζοθύελλα. Αυτά είναι τα σημεία που έχουν στο έδαφος χιόνι.

Το TM 7 περιέχει την κίνηση Hail. Τα μόνα Pokémon που έχουν την ιδιότητα Snow Warning είναι τα Snover και Abomasnow, ενώ δεν υπάρχει Pokémon που αποκτά αυτήν την ιδιότητα μέσω του Dream World.

Οι ιδιότητες της Χαλαζοθύελλας είναι οι ακόλουθες:
1. Στο τέλος κάθε γύρου όλα τα Pokémon που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης, πλην αυτών που είναι τύπου Ice, χάνουν το 1/16 του συνολικού τους HP. Όσα Pokémon έχουν διπλό τύπο, εκ των οποίων ο ένας είναι Ice, δε δέχονται ζημιά.
2. Pokémon με τις ιδιότητες Ice Body, Snow Cloak, Overcoat και Magic Guard δεν υφίστανται ζημιά λόγω της Χαλαζοθύελλας.
3. Pokémon με την ιδιότητα Ice Body γιατρεύουν το 1/16 της συνολικής τους ενέργειας στο τέλος κάθε γύρου.
4. Pokémon με την ιδιότητα Snow Cloak έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν επιθέσεις.
5. Η επίθεση Blizzard έχει 100% ποσοστό Ακρίβειας (Accuracy). Ενδέχεται να χτυπήσει τον αντίπαλο ενώ αυτός χρησιμοποιεί τις κινήσεις Protect και Detect με ποσοστό 25%.
6. Η επίθεση Solar Beam προκαλεί μισή ζημιά.
7. Οι κινήσεις Synthesis, Morning Sun και Moonlight γιατρεύουν μόνο το 25% του συνολικού HP του Pokémon που τις χρησιμοποιεί αντί για το 50% της συνολικής του ενέργειας.
8. Το Castform, λόγω της ιδιότητάς του Forecast, αλλάζει μορφή και ο τύπος του γίνεται Ice.
9. Η επίθεση Weather Ball γίνεται τύπου Ice και η δύναμή της διπλασιάζεται.

Δικαιολογημένα η Χαλαζοθύελλα δε φημίζεται για τη χρησιμότητά της και δεν είναι και πολύ αρεστή στους παίκτες. Αυτό συμβαίνει επειδή χτυπάει όλα τα Pokémon εκτός από τα Ice. Αυτό σημαίνει πως μια ομάδα στηριγμένη στη Χαλαζοθύελλα, για να την αξιοποιεί καλά, πρέπει να αποτελείται μόνο από Pokémon τύπου Ice. Αυτό αποτρέπει την «ποικιλία» των Pokémon στην ομάδα, η οποία είναι παράλληλα ευάλωτη στις επιθέσεις τύπου Fire, Fight κ.α..

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της Χαλαζοθύελλας έρχεται σ’ αντίθεση με την Αμμοθύελλα, η οποία «καλύπτει» τρεις τύπους. Αυτό και σε συνεργασία με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά Ice Pokémon με τέτοιο διπλό τύπο, ώστε να αντιστέκονται στη πληθώρα των επιθέσεων που πλεονεκτούν έναντι του τύπου Ice, οδηγούν σε μια ομάδα με πολλά ελλατώματα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σπάνιες -έως και ανύπαρκτες- οι ομάδες που κινούνται γύρω από τη Χαλαζοθύελλα.

Ομίχλη (Fog)
Η ομίχλη είναι ένα ιδιαίτερο καιρικό φαινόμενο, με την έννοια πως δε μπορεί κανείς να την προκαλέσει, παρά μόνο να την εξαφανίσει. Εμφανίζεται σε λίγους δρόμους στα παιχνίδια εξ αρχής.

Ο μοναδικός τρόπος απενεργοποίησης της Ομίχλης είναι με τη κίνηση Defog (ή και με την ενεργοποίηση άλλου φαινομένου, πράγμα το οποίο είναι ευνόητο). Η κίνηση αυτή περιέχεται στο HM 05 στις Pokémon Diamond, Pearl και Platinum. Σε μεταγενέστερες εκδόσεις της σειράς εμφανίζεται με την κανονική εκπαίδευση των Pokémon.

Οι ιδιότητες της Ομίχλης δίνονται παρακάτω:
1. Μειώνεται η Ακρίβεια όλων των Pokémon στο πεδίο της μάχης.
2. Οι κινήσεις Synthesis, Morning Sun και Moonlight αναπληρώνουν μόλις το 25% της συνολικής ενέργειας των Pokémon που τις χρησιμοποιούν αντί για το 50% της συνολικής τους ενέργειας.
3. Η δύναμη της επίθεσης Weather Ball διπλασιάζεται, ωστόσο ο τύπος της παραμένει Normal.
4. Στις εκδόσεις Pokémon Diamond, Pearl και Platinum η χρήση Μελιού (Honey) δεν είναι δυνατή στα χορτάρια και στις σπηλιές.

Δε χρειάζεται να γίνει περαιτέρω λόγος πάνω στην Ομίχλη, διότι είναι το καιρικό φαινόμενο που εμφανίζεται με σημαντικά λιγότερη συχνότητα από τα υπόλοιπα. Δε γίνεται, στο πλαίσιο του Ανταγωνιστικού Παιχνιδιού πάντα, να χρησιμοποιηθεί από τον εκπαιδευτή και δεν έχει ιδιαίτερα σημαντικές ιδιότητες.

Παράταση Καιρικών Φαινομένων
Υπό κανονικές συνθήκες, τα καιρικά φαινόμενα διαρκούν για πέντε γύρους (συμπεριλαμβανμομένου με του γύρου που ενεργοποιείται το καιρικό φαινόμενο). Ωστόσο, η διάρκειά τους γίνεται να αυξηθεί με δύο τρόπους. Ο ένας από τους δύο έχει αναφερθεί και μάλιστα έχει γίνει αρκετός λόγος πάνω σ’ αυτόν.

Πρόκειται για τις ιδιότητες που διαθέτουν ορισμένα Pokémon, όπως Drizzle και Sand Stream, που έχουν ως αποτέλεσμα να διαρκούν τα αντίστοιχα φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια ενός αγώνα.

Ο δεύτερος, όμως, τρόπος αφορά άμεσα τις κινήσεις που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα. Είναι δυνατόν, μέσω ορισμένων αντικειμένων τα οποία κρατάνε τα Pokémon που χρησιμοποιούν τις κινήσεις, να παρατείνεται η επίδραση των κινήσεων αυτών. Αυτά τα αντικείμενα χρησιμεύουν στην παράταση της διάρκειας της Βροχής, της Λιακάδας, της Αμμοθύελλας και της Χαλαζοθύελλας. Η χρήση αυτή των συγκεκριμένων αντικειμένων οδηγεί στο να διαρκούν τα φαινόμενα από πέντε έως οχτώ γύρους.

Τα αντικείμενα αυτά είναι τα:
1. Damp Rock.
2. Heat Rock.
3. Smooth Rock.
4. Icy Rock.
και παρατείνουν τη Βροχή, τη Λιακάδα, την Αμμοθύελλα και τη Χαλαζοθύελλα αντίστοιχα.

[Image: 2lvzb5e.jpg]
Reference URL's