Legendary Pokémon

Full Version: Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, εκθέσεις
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Ανοίγω το θέμα ώστε εκτός από ταινίες για DVD, να μπορούμε να προτείνουμε και κάτι σε διαφορετικό κλίμα.

Όμως αποτελεί κοινή παραδοχή πως τα εγχώρια μουσεία δεν τυχαίνουν ιδιαίτερης προτίμησης από τους Έλληνες. Πόσες φορές άραγε φιλοξενήσατε κάποια φιλική παρέα στην πόλη σας και προτείνατε μια βόλτα σε μουσείο;

Αναμφίβολα δεν φταίει η ποιότητα των εκθεμάτων, ενώ πλέον το σύνολο των υπηρεσιών που τα πλαισιώνουν είναι πλέον πολύ καλό, σε σύγκριση με αντίστοιχα του εξωτερικού.

Όταν δε, τυχαίνει να ταξιδέψει κανείς στο εξωτερικό —εκτός και αν πρόκειται για επαγγελματικό ταξίδι αστραπή— θα επισκεφθεί οπωσδήποτε κάποιο μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο. Τάχα γνωρίζουμε όλοι τόσο καλά τα μουσεία της περιοχής μας που πλέον κάθε επίσκεψη προκύπτει βαρετή;

Θυμάμαι το περιβόητο πείραμα με τον σκύλο του Παβλόφ σαν προσπαθώ να αναζητήσω τις αιτίες.
Συνήθως η πρώτη επαφή με κάποιο μουσείο, συμβαίνει στα πλαίσια του σχολείου, με μάλλον βαριεστημένους συνοδούς ανίκανους να εξάψουν την περιέργεια σε νέα παιδιά, με μυαλό γρηγορότερο από το δικό τους. Στατιστικά, η θεματολογία του είναι αρχαιολογική, που ανακινεί μνήμες από άσκοπες αποστηθίσεις δεδομένων των μαθημάτων της Ιστορίας. Κατόπιν της εκδρομής σε κάποιο μουσείο, καθώς η ηλικία των μαθητών ανεβαίνει, ακολουθεί η τσάρκα για ψώνια και καφέ —τουλάχιστον όπου που δεν πιέζει η απόσταση και ο χρόνος.

Αναπόφευκτα η ίδια η επίσκεψη γίνεται μια παρένθεση, τα βραστά λαχανικά πριν το κυρίως πιάτο, επομένως το μυαλό την απωθεί στην ίδια αραχνιασμένη γωνία με τις μπάμιες και το διάβασμα για τις εξετάσεις.

Που να κάθεται κανείς να διαβάσει επιγραφές, να περιεργάζεται αντικείμενα πεθαμένων ανθρώπων, να εξετάζει αλλόκοτα έργα τέχνης, όταν εκεί έξω βρίσκεται η πραγματική ζωή, με ένα καφέ στο χέρι, κοζάροντας —κατά τις προτιμήσεις— κοριτσάκια, αγοράκια ή βιτρίνες…

--

Από την ερχόμενη εβδομάδα και για ένα χρόνο, τα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη θα έχουν ελεύθερη είσοδο κάθε Πέμπτη. Πέρα από τις μόνιμες συλλογές του ιδρύματος, το κτήριο στην Πειραιώς έχει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα εκθέσεων νέων καλλιτεχνών.
Έθιξες αρκετά ζητήματα (καλά έκανες βέβαια, μιας και αφορούν άτομα της ηλικίας των μελών του LP).

Προσωπικά έχω να πω ότι θα προτιμούσα ένα ντοκιμαντέρ παρά να πάω σε ένα μουσείο. Κακώς ίσως, αλλά έχω τους λόγους μου. Βλέποντας ένα ντοκιμαντέρ ακούω πράγματα που μπορούν να με εντυπωσιάσουν (π.χ. η αρχιτεκτονική των αρχαίων κτηρίων, ειδικά του Παρθενώνα) και διάφορες αναφορές (π.χ. στη χρυσή τομή) που μπορούν να μου κινήσουν το ενδιαφέρον. Τέτοια πράγματα ένας συνοδός μπορεί να μην τα θυμάται, να μην έχει χρόνο να τα αναφέρει ή ακόμα και να μην τα ξέρει. Σε κάποια μουσεία του εξωτερικού υπάρχουν αίθουσες προβολών ντοκιμαντέρ που έχουν να κάνουν με τα εκθέματα (δεν ξέρω αν γίνεται στην Ελλάδα). Επίσης στο Αχίλλειο στην Κέρκυρα όλα τα εκθέματα είναι αριθμημένα. Στην είσοδο σου δίνουν μια συσκευή με πληκτρολόγιο σαν του κινητού, η οποία κάνει μια περιγραφή του εκθέματος του οποίου τον αριθμό πληκτρολογείς κάθε φορά. Αυτοί είναι δυο αρκετά καλοί τρόποι ώστε η επίσκεψη σε ένα χώρο (αρχαιολογικό ή μη) να μην είναι η κλασική αγγαρεία.

Επίσης νομίζω ότι αξίζει να γίνει αναφορά στα Φεστιβάλ και Εκθέσεις Βιβλίου.
Εξαρτάται και το μουσείο πάνω από όλα. Δε θα χαλάσω το χρόνο μου για να πάω σε ένα στρατιωτικό μουσείο(μέχρι στιγμής μόνο 1 μου άρεσε) ή ένα μουσείο με κέρινα ομοιώματα. Προσωπικά τα μόνα που αξίζουν είναι αυτά με τα αρχαία. Αν αυτά όμως είναι μακρυά από την πόλη σου(βλέπε Καλαμάτα-Αθήνα), τότε θα αρκεστείς στα βιβλία ή σε μία σχολική εκδρομή που, λογικά, θα πάτε κάποτε.
Το ερχόμενο Σ/Κ (5-6 Απρίλη 2014) τρέχει το http://www.openhouseathens.gr/.
Συμμετέχω στη δράση ως εθελοντής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, οπότε αν κάνετε την βόλτα σας, περάστε για ένα γεια.

Quote:Το Open House ήρθε και στην Αθήνα.Είναι μια δράση που θα πραγματοποιείται κάθε άνοιξη στην πόλη της Αθήνας.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής. Για ένα Σαββατοκύριακο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.



Στόχοι της δράσης Open House Athens είναι καταρχάς η επαφή και εξοικείωση του κοινού με την έννοια της αρχιτεκτονικής, αλλά και η προώθηση της Αθήνας και της χώρας μας γενικότερα στο εξωτερικό, μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και του πολιτισμού. Η Αθήνα, όπως κάθε πόλη με μακραίωνη ιστορία, διαθέτει αρχιτεκτονικό πλούτο, έχει να επιδείξει με σημαντικά δείγματα αρχιτεκτονικής από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. To Open House Athens είναι μια μοναδική ευκαιρία κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας να γνωρίσουν από κοντά την αρχιτεκτονικής της, να κατανοήσουν το δομημένο περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται, να δουν με μια διαφορετική ματιά την πόλη, να οραματιστούν τις δυνατότητες της.
Reference URL's