Αίθριο
Κεφάλαιο 8ο
Οι δύο άντρες που είχαν τη μεγαλύτερη εξουσία στην πλατεία του The Liberty κατευθύνονταν προς το ξεχασμένο κατάστημα ηλεκτρονικών, φαινομενικά συζητώντας καθημερινά θέματα διοίκησης. Μόλις η πόρτα έκελεισε πίσω τους, ο Άντερσον ρώτησε, με μια κρυμμένη ανυσηχία στη φωνή του.
“Λοιπόν, Μπλακ, για ποιό λόγο ήθελες να μιλήσουμε στο γραφείο;”
“Γιατί τα πράγματα έχουν γίνει πολύπλοκα. Θέλω να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση για να ξέρω τι να κάνω”, απάντησε ο Μπλακ, αφού κάθησαν και οι δύο αναπαυτικά σε δύο πολυθρόνες.
“Δεν χρειάζεται να μάθεις οτιδήποτε άλλο Μπλακ, οι διατάγες σου ήταν σαφείς. Πρέπει να συνεργαστούμε για να ολοκληρωθεί η εκκένωση. Και εφόσον εσύ δεν ξες πως να χειριστείς μια τέτοια διαδικασία μην κάνεις τίποτα άλλο για αυτό, όπως κι εγώ δεν σου λέω πως να πολεμήσεις τους μολυσμένους”, είπε ο άλλος απότομα.
“Τίποτα δεν είναι τόσο απλό, Άντερσον. Οι διαταγές αλλάζουν και δεν είναι πάντα τόσο σαφείς. Αυτό που θέλω από εσένα είναι ορισμένες πληροφορίες καθώς και τη συνεργασία σου”
“Γιατί νομίζεις πως έχεις οποιαδήποτε δικαιοδοσία για να μου λες τι θα κάνω; Σου έχω τονίσει ότι η όλη επιχείρηση ελέγχεται από την ΥΠΠΕΠ, στην οποία έχω σημαντική θέση, και εσείς, ο στρατός, μας βοηθάτε να την ολοκληρώσουμε με ασφάλεια”, συνέχισε λίγο θυμωμένος.
“Ο στρατός δεν σας βοηθάει, ο στρατός εξασφαλίζει πως μπορείτε να κάνετε ότι κάνετε και να γυρνάτε πίσω ολόκληροι. Για να μην αναφέρω τι συνέβη πίσω στο Φέιρφιλντ”
“Ήταν μια ατυχία και το ξες παραπάνω από καλά”
“Μπορεί να ήτανε αλλά το μεγαλύτερο μέρος του Φέιρφιλντ ισοπεδώθηκε. Για να μην πολυλογούμε, μιας και ήσουν στην Ουάσινγκτον και ξες καλύτερα από μένα τι συνέβη, θέλω να μου απαντήσεις ειλικρινά σε αυτά που θα σε ρωτήσω”
“Πιθανότατα να μην μπορέσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σου λόγω του απόρητου της έρευνας που γίνεται λόγω του ιού”
Ο λοχίας αναστέναξε και είπε μετά από λίγο ήρεμα:
“Άντερσον, πρέπει να μάθεις ορισμένα πράγματα για 'μένα. Πρώτον, έχω ξεπεράσει το στάδιο που πίστευα πως ότι μου έλεγαν οι ανώτεροι είναι το σωστό, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της Πράσινης Γρίπης. Δεύτερον, ακόμα και να είχες όλο ο δίκιο με το μέρος σου, τι θα με εμπόδιζε από το να πράξω όπως θέλω και να μάθω ότι θέλω με τη βία; Σε αυτήν την περίπτωση εγώ έχω τα όπλα με το μέρος μου και εσύ, μαζί με την υπηρεσία σου, δεν έχετε την εμπιστοσύνη μου. Σαν λογικός άνθρωπος, θα απαντήσεις σε ότι θα σε ρωτήσω και εγώ θα πράξω ανάλογα”
“Το ήξερα τόσο καιρό! Πουλημένε, το μόνο που βλέπεις είανι πως θα αρπάξεις ότι μπορείς και πως θα σώσεις τον κώλο σου στην αναταραχή. Σώσε την άθλια μούρ...”
Ο Μπλακ έχασε την ψυχραιμία του. Σηκώθηκε εξαγριωμένος από την πολυθρόνα και πλησίασε τον Άντερσον.
“ΜΗΝ ΜΟΥ ΛΕΣ ΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, σκατόφλωρε! Υπηρέτησα αυτό το γαμημένο έθνος πολύ περισσότερο απ' ότι μπορείς να φανταστείς., κι ούτε ο Θεός δεν ξέρει αν το άξιζε. Πέρασα χρόνια στα χειρότερα πεδία μαχών, τα σύγχρονα, προσπαθώντας να πολεμήσω για λόγους που κανένας δεν φαινόταν να ξέρει. Είδα άξιους άντρες, να υποφέρουν, να μένουν παράλυτοι, να πεθαίνουν για να μπορείτε να έχετε όλοι εσεις όλες τις ανέσεις. Πολέμησα στην πρώτη γραμμή και ένιωσα πως είναι να σφυρίζουν οι σφαίρες δίπλα σου . Δεν ήταν λίγες οι φορές που νόμισα τον ευατό μου νεκρό. Και τώρα που γυρνάω πίσω σπίτι, προσφέρομαι να γίνω μια ζωντανή ασπίδα για να μπορέσετε να εκκενώσετε τις μολυσμένες πολιτείες της Αμερικής. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΛΜΑΣ ΕΣΥ, ΕΝΑΣ ΓΑΜΗΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, ΝΑ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ”
Ο Άντερσον έμεινε άφωνος, ξεχνώντας εντελώς την προηγούμενη του επίθεση ενάντια στον συνομιλητή του Δεν περίμενε αυτό το ξέσπασμα αγανάκτισης. Καλύτερα να πρόσεχε τα λόγια του από 'κεί και πέρα. Τελικά ο λοχίας τον κοίταξε και συμπλήρωσε:
“Είσαι τυχερός που έχεις κάποια θέση και κρατήθηκα από το να σου σπάσω το χέρι μπας και συμμορφωθείς. Τώρα καλύτερα να πεις την αλήθεια”
“Εεε..., ναι βέβαια, άμα το θέτεις έτσι, δεν έχω επιλογή”
“Αυτοί οι μολυσμένοι, είναι άνθρωποι;”
“Αρχικά να ξες πώς δεν μπορώ να ξέρω τα πάντα, ούτε να τα κάνω κατανοητά σε κάποιον χωρίς επιστημονικές γνώσεις. Η φύση του ιού είναι πολύπλοκη. Οι μεταμορφώσεις που μπορεί να υποστεί κάποιος από αυτόν είναι απίστευτα πολλές. Αλληλεπιδρά με διάφορες ορμόνες και και ουσίες, προκαλώντας...”
“Λίγα λόγια γαμώτο, δεν είμαι καθυστερημένος”, τον έκοψε, “Αυτά τα τέρατα που θέλουν να μας σκοτώσουν, ήταν κάποτε άνθρωποι;”
“Ναι, κάποτε ήταν πολίτες της Σαβάνας”
“Υπάρχει θεραπεία;”
“Εδώ πρέπει να με αφήσεις να εξηγήσω κάποια πράγματα. Πρώτον, ο ιός εξελίσεται ταχύτατα και με διαφορετικούς τρόπους. Δεύτερον, νομίζουμε πως δρα διαφορετικά όταν καταφέρνει να κάνει κάποιον μολυσμένο απ' ότι όταν απλώς τον σκοτώνει. Κανένας μολυσμένος δεν κάθεται να τον εξετάσουμε και όταν πεθαίνουν αποσυντίθονται υπερβολικά γρήγορα. Έχουμε λίγα δεδομένα για την φύση του ιού. Πως περιμένετε να βρούμε τη θεραπεία;”
“Δεν περιμένω τίποτα από εσάς. Αυτό που θες να μου πεις είναι πως αν κάποιος μολυνθεί, δεν υπάρχει καμία ελπίδα;”, ξαναρώτησε ο Μπλακ ανυπόμονα.
“Μόνο και μόνον αν η ασθένεια είναι στο αρχικό στάδιο, όταν δηλαδή δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, τότε μπορούμε να χορηγήσουμε έναν ισχυρό ορό. Δυστυχώς ο ορός είναι πολύ δυνατός και έχει θανατηφόρες παρενέργειες σε μεγάλη δόση”
“Μάλιστα. Πως μεταδίδεται;”
“Ένα είναι σίγουρο. Δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα ή του σάλιου. Πιθανότατα μεταδίδεται μέσω υγρών, σωματικών και μη. Για παράδειγμα, μεταδίδεται μέσω αίματος, σεξουαλικής επαφής, μολυσμένων ούρων και κοπράνων, αηδιαστικών υγρών που βγάζουν τα μολυσμένα πτώματα και ίσως μέσω του νερού, αν και ο ιός αποδυναμώνεται σε μεγάλες υδάτινες μάζες”
“Είσαι σίγουρος για αυτά που λες; Θα τα αναφέρω και καλύτερα να είναι αλήθεια όχι μόνο για το καλό σου αλλά και για το καλό όσων βασιστούν στα συμπεράσματα αυτά”
“Σου λέω ότι ξέρω. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για όλα”
“Πολύ καλά. Ας πάμε τώρα σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον. Πως ξεκίνησε η επίδημία της Πράσινης Γρίπης;”
Ο άλλος σκέφτηκε λίγο και απάντησε επιφυλακτικά:
“Δεν νομίζω να χρειάζεται να απαντήσω σε αυτό. Σε όποιον ανώτερο κι αν δίνεις αναφορά, θα ξέρει για αυτό το θέμα και αν δεν ξέρει, δεν πρέπει να μάθει. Γιατί ρωτάς;”
“Δεν ήταν απάντηση αυτό που έδωσες”
“Λοιπόν, ας πούμε, στην πόλη του Φέιρφιλντ ανακαλύφθηκε το πρώτο κρούσμα. Στο νοσοκομείο της Αγίου Παύλου τον έβαλαν σε καραντίνα και άρχισαν να τον εξετάζουν. Δεν μπόρεσαν να βγάλουν διάγνωση. Σιγά-σιγά κι άλλα θύματα άρχισαν να εισέρχονται στο νοσοκομείο. Ειδοποιηθήκαμε. Αρχίσαμε να οργανώνουμε ζώνες καραντίνας. Δεν ξέραμε, δεν μπορούσαμε να ξέρουμε πως θα εξελίσοταν ο ιός. Έγινε τόσο ξαφνικά! Χρειάστηκε μόνο μια νύχτα, μια σκοτεινή νύχτα...”, ο Άντερσον σταμάτησε και το βλέμμα του πλανήθηκε κενο για λίγο. “Την επόμενη, οι μολυσμένοι είχαν κατακλυσει τους δρόμους, τον υπόγειο, τα σπίτια ακόμα και τους υπονόμους. Πλημύρισαν και έπνιξαν την πόλη στην κυριολεξία. Προσπαθήσαμε να τους πολεμήσουμε. Κάτι παραπάνω από μάταιο. Τα μπάσταρδα μπορούσαν να μπούνε από κάθε γαμημένη τρύπα αφήναμε ανοιχτή και να περικυκλώσουν και την καλύτερη ομάδα ειδικών δυνάμεων. Ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο και μπλόκο που μπορέσαμε να βάλουμε και ξεχύθηκαν ελεύθεροι στα προάστια”
“Τότε ήταν που τα χρειαστήκατε”
“Δεν καταλαβαίνεις. Αν ξέφευγαν στην επαρχία και πέρα όλα θα τελείωναν. Δεν θα μπορούσαμε να τους ελέγχουμε με τίποτα”
“Και αυτή η τελευταία λύση δούλεψε, έτσι δεν είναι;”
“Όχι τελείως. Δεν είναι μόνο οι μολυσμένοι το πρόβλημα. Κάποιοι άνθρωποι απλώς αρρωσταίνουν χωρίς να αλλάξουν. Δεν καταλαβαίνουν πως πρόκειται για τον ίδιο τον ιό της Πράσινης Γρίπης και συνεχίζουν τη ζωή τους. Μεταφέρουν παντού την αρρώστια και αυτοί μπορεί τελικά να επιβιώσουν και να αναπτύξουν ανοσία. Αλλά συνήθως πεθαίνουν. Και είναι εύκολο να τους εντοπίσουμε, τώρα που ξέρουμε πως υπάρχουν”
“Δηλαδή πιστεύετε πως μπορείτε να κρατήσετε υπό έλεγχο οποιαδήποτε άλλη πόλη εμφανίσει κρούσματα;”
“Τώρα πια είναι δυνατόν. Ξέρουμε πως πρέπει να ενεργήσουμε με απόλυτη αυστηρότητα και αμεσότητα. Επίσης έχουμε καταλάβει ότι ο ιός να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα και μπορούμε να τον σταματήσουμε”
“Επίσης, να ξες πώς κατάλαβα ότι απέφυγες την ερώτηση μου για την αρχή της Γρίπης. Δεν μου είπες πώς μολύνθηκε το πρώτο θύμα. Αλλά τώρα θα υποστηρίξεις σθενερά ότι δεν ξες τίποτε άλλο, όχι;”, παρατήρησε ο λοχίας, βλέποντας τον υπεύθυνο της ΥΠΠΕΠ να σιωπά.
“Τέλος πάντων, συνεχίζουμε. Πόσα από αυτά που μου είπες τα ξέρουν και οι ανώτεροι σου που είναι σε ασφαλείς περιοχές;”
“Ότι σου είπα σχετικά για τον τρόπο λειτουργίας του ιού μπορεί αν είναι άγνωστο ή ελάχιστα γνωστό σε αυτούς. Δεν μπόρεσα μα επικοινωνήσω με τον έξω κόσμο καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν πέσει και οι αύρματοι δεν δουλεύουν καθόλου καλά. Πιστεύω πως θα είμαι ο πρώτος που θα φέρει ολοκληρωμένες έρευνες και επιστημονικά στοιχεία από μια μολυσμένη πόλη”, απάντησε με συγκρατημένη περηφάνεια.
“Αυτά που έμαθα είναι αρκετά. Θα σε ενημερώσω για το τι θα κάνω, σύντομα. Έχεις να προσθέσεις τίποτε άλλο;”
“Ένα πράγμα μόνο. Υπάρχουν ελάχιστοι που έχουν μια φυσική ανοσία. Αυτό είναι καλό. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και λίγα άτομα που κατά κάποιο τρόπο συμβιώνουν με τον ιό. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας και συμπεριφέρονται κανονικότατα. Όμως ο ιός είναι βαθιά κρυμμένος μέσα τους και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρεία για να μολύνει όποιν πλησιάσει. Με λίγα λόγια αυτοί είναι οι φορείς. Μεταδίδουν την Πράσινη Γρίπη χωρίς οι ίδιοι αν επηράζονται. Αν βρεις κανέναν τέτοιο, σκότωσε τον και αποτέφρωσε το πτώμα αμέσως. Είναι πολύ σημαντικό”, ολοκλήρωσε με εμφανές απέχθεια στη φωνή του ο Ντάνιελ Άντερσον.
“Θα το έχω στο μυαλό μου”, είπε ο λοχίας Μπλακ και πήρε το καπέλο του για να φύγει.
Κοντοστάθηκε στην πόρτα και συμπλήρωσε:
“Να σε πληροφορήσω πως δεν έχεις καμία ηγετική αρμοδιότητα πλέον και πως όλες οι έρευνες θα σταματήσουν. Κατάσχω ότι πληροφορίες έχετε συλλέξει για να τις παραδώσω στους αρμόδιους. Τέλος, να ξες πως εσύ και οποιδήποτε πολίτης μπορεί αν χρειαστεί να θυσιαστείτε για το καλό του έθνους”
“Ξες πως αυτό είναι απάνθρωπο”
“Χμμ, συμφωνώ, όμως η ΥΠΠΕΠ ήταν που στήριξε σθενερά την πρόταση να απανθρακώσουμε όληκληρη την πολιτεία του Φέιρφιλντ. Η τελευταία αναγκαία θυσία, θυμάσαι;”, δήλωσε ο Μπλακ και βγήκε.