Αίθριο
Κεφάλαιο 10ο
Ο Έλλις σήκωσε το χέρι του για να χτυπήσει την πόρτα στο δωμάτιο του Τζος. Το μυαλό του απασχολούσε ακόμα ότι συνέβη λίγο πριν. Ο επικεφαλής των στρατιωτών, γνωστός και ως λοχίας Μπλακ είχε ανακοινώσει σε όλους πως η κατάσταση ήταν κρίσιμη και πως πολύ πιθανόν να αναγκαζόταν να εγκαταλείψουν το εμπορικό κέντρο. Φαινόταν πάντως σίγουρος ιδιαίτερα ήρεμος και διαβεβαίωσε πώς θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας για να μην βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. Ανάφερε και την διαδοχή του στην ηγετική θέση λόγω παραίτησης του Άντερσον, προκαλώντας καχύποπτα μουρμουρητά εναντίον του.
Αυτό άλλαξε λίγο το σχέδιο τους για τον τρόπο διαφυγής από τη Σαβάνα. Η Ροσέλ και ο Κόουτς υποστήριξαν ότι έπρεπε να φύγουν με το στρατό, που θα τους παρείχε προστασία. Ο Νικ επέμενε σθεναρά στη άποψη του, η οποία ήταν ότι κάθε είδους κυβερνητικής υπηρεσίας ήταν διεφθαρμένη και θα τους άφηνε πίσω πάλι. Ο Έλλις δεν είχε πάρει κανενός το μέρος, ακόμα. Θα αποφάσιζε μετά τη συζήτηση με τον Τζος.
Χτύπησε.
“Εμπρός”, ακούστηκε η φωνή του ενοίκου.
Προχώρησε στο μισοσκότεινο δωμάτιο. Ο Τζος καθόταν στη ίδια θέση με την προηγούμενη φορά, με τα ακουστικά στα αυτιά του. Φαινόταν σκεφτικός. Όταν γύρισε και είδε τον νεοφερμένο, έκλεισε τη μουσική και ρώτησε με ενδαιφέρον.
“Πως πάει Έλλις;”
Τότε και οι δύο σκέφτηκαν ειρωνικά το ίδιο πράγμα. Πάντα όταν δύο γνωστοί συναντιούταν ρωτούσαν ο ένας τον άλλο πως πάνε τα πράγματα και η απάντηση ήταν πάντα καλά, ακόμα και στη μέση μιας πανδημίας της Πράσινης Γρίπης.
“Μια χαρα”, απάντησε ο Έλλις, “Δες, φαντάζομαι εσύ ξές καλύτερα από 'μένα τι συμβαίνει. Για να μη λέμε πολλά, πέρασα για να πούμε τι θα γίνει, δηλαδή τι θα κάνουμε, για να φύγουμε από τη Σαβάνα. Πώς θα ξεφύγουμε, πιο σωστά”
Ο Τζος κάθησε λίγο αμίλητος.
“Ξες, το ίδιο σκεφτόμουν κι εγώ τόση ώρα. Για πες τι σκέφτεσαι”
“Λοιπόν, πολύ απλά, θα θέλαμε να έρθεις μαζί μας”
Ξανά υπήρξε μια σύντομη παύση.
“Βασικά, ούτε καν έπρεπε να το σκεφτώ. Ναι, θα προτιμούσα να συνεχίσω με σας παρά με τους στρατιώτες του Μπλακ”
“Ωραία, έτσι σε θέλω. Λοιπόν, τώρα άκου πως είναι η κατάσταση για μας, περιληπτικά. Είμαι εγώ, ο Νικ, ο Κόουτς και η Ροσέλ. Συνατηθήκαμε δύο μέρες πριν, το πρωινό που ξέσπασε η επίδημία στη Σαβάνα. Χάσαμε τα ελικόπτερα απο το The Vannah και ενωθήκαμε για να περάσουμε τις δυτικές συνοικίες και να φτάσουμε ως εδώ. Διασχίσαμε την χειρότερη περιοχή της πόλης που ήταν γεμάτη μολυσμένους. Δεν είχαμε σχεδόν καμία εξωτερική βοήθεια. Ότι έχουμε καταφέρει, το καταφέραμε μόνοι μας. Μαζέψαμε κάποια όπλα και μπουκάραμε εδώ μέσα με ελπίδα να υπάρχουν άλλοι επιζώντες. Τελικά οι ελπίδες μας δικαιώθηκαν, εν μέρει”
“Δεν περιμένατε να βρείτε μια διχασμένη κοινότητα, μπλεγμένη στις φιλοδοξίες δύο ανδρών”, παρατήρησε ο Τζος.
“Κάπως έτσι. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταλήξει σε δύο αποφάσεις. Ή θα δεχθούμε να μας περισυλλέξει ο στρατός ή θα συνεχίσουμε μόνοι μας. Εδώ είναι το δίλλημα. Αν πάμε με τους στρατιώτες θα έχουμε, μάλλον, σαφώς μεγαλύτερα πσοσοστά επιβίωσης όμως δεν ξέρουμε πως θα μας μεταχειριστούν. Από την άλλη μόνοι μας θα έχουμε απόλυτη ελευθερία δράσης αλλά φίλε, θα είναι δύσκολο”
“Χμμ..., είναι όντως ενδιαφέρον. Δες, αν μου δώσεις κάποιες πληροφορίες, θα μπορέσω να δώσω κι εγώ κάποια συμβουλή”
“Δηλαδή τι θες να μάθεις;”
“Ανάφερες πως περάσατε από την μολσυμένη μεριά. Τη διασχίσατε κανονικά, ή είχατε κάποιο όχημα;”
“Με τα πόδια βέβαια. Αλλά και όχημα να είχαμε δεν θα βοηθούσε πολύ”
“Αυτό που θέλω να πω είναι, πολεμήσατε σε ολόκληρη την διαδρομή ή απλώς τη διασχίσατε”
“Φίλε, οι μολυσμένοι ήταν παντού. Δεν γίνεται να περάσεις τη δυτική μεριά χωρίς να τους αντιμετωπίσεις. Σου λέω πως κάθε χιλιόμετρο ήταν ένας ξεχωριστός αγώνας ενάντια στα τέρατα”
“Υπήρξαν φορές, που ...εεε... τα χρειαστηκάτε, ας πούμε”
“Λίγες”
“Γενικώς νομίζεις πως αν προστεθώ και εγώ στην ομάδα σας θα μπορούσαμε να διασχίσουμε μια μεγάλη απόσταση σε μολυσμένες περιοχές; Χωρίς να πεθάνουμε”, συμπλήρωσε ο Τζος.
“Εγώ θα έλεγα σίγουρα, αλλά εγώ είμαι αρκετά αισιόδοξος. Αν το δούμε λογικά, οι πιθανότητες είναι καλές. Όλοι μας έχουμε ξανασυναντήσει μολυσμένους και εγώ μαζί με τους άλλους τρεις τους έχουμε πολεμήσει πολλές φορές. Ξες να χρησιμοποιείς όπλο, έτσι;”
“Ε, ναι, ας πούμε. Έχω ένα περίστροφο αλλά δεν είμαι και Λούκυ Λουκ”
“Σιγά, αυτό δεν πειράζει. Τότε με καλές τακτικές, ομαδικότητα και λίγη τύχη θα τα καταφέρουμε”
“Κι εγώ αυτό πιστεύω. Αλλά τι σας κάνει να μην εμπιστεύεσται την ΥΠΠΕΠ ή τον στρατό;”
“Τα σκάτωσαν ήδη με την διαχείριση της Πράσινης Γρίπης. Μας παράτησαν να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε τόσο εύκολα τώρα”
“Α, μάλιστα”
Ο Τζος άρχισε να πετάει το κινητό του στον αέρα και να το ξαναπιάνει. Δεν πρόσεχε τίποτα συγκεκριμένο στο δωμάτιο, έμοιαζε να σκέφτεται κάτι μακρινό.
Μετά από λίγο ο Έλλις έσπασε την σιωπή.
“Κι εσύ, γιατί δεν παίρνεις το μέρος τους, αφού αυτοί σε έσωσαν”
Εκείνος συνέχισε να κοιτάει το κενό. Μετά από λιγα δευτερόλεπτα αποκρίθηκε.
“Εγώ ποτέ δεν εμπιστευόμουν τέτοιες υπηρεσίες ή θεσμούς ή ότι άλλο είναι. Το ότι με έσωσαν μια φορά δεν μπορεί να με κάνει να αλλάξω γνώμη. Άσε που βλέπεις πώς το πάνε πάλι”
“Δηλαδή, πώς το πάνε;”
“Ε να, ο ένας θέλει να τη φέρει στον άλλο, δεν ξέρουν τι τους γίνεται και ούτε τους νοιάζει τι θα γίνουμε εμείς”
“Λοιπόν, είμαστε σύμφωνοι τότε”
“Σίγουρα. Μπορώ να πω πως ήσασταν η ευκαιρία που περίμενα για να φύγω από αυτό το μέρος”
“Καλά. Α, μιας και το το θυμήθηκα, ο λοχίας είπε κάτι για αλλαγές στην θέση του διοικητή. Μήπως άκουσες τίποτα;”
Ο Τζος χαμογέλασε.
“Τίποτα δεν συζητιέται δίπλα χωρίς να το ακούσω”
“Τι είπαν;”
“Πολλά ενδιαφέρον πράγματα είπαν εκεί αλλά θα τα πω σε όλους σας μόλις μαζευτούμε μαζί. Πότε μπορούμε να συγκεντρωθούμε για να μιλήσουμε και να αποφασίσουμε;”
Ο Έλλις ανασήκωσε τους ώμους.
“Ούτε μεσημέρι δεν θα είναι. Οι υπόλοιποι θα έχουν καθήσει κάπου έξω. Μπορούμε να πάμε τώρα”
“Ώραια, έρχομαι”
Βγήκαν έξω βιαστικά. Πολίτες πηγαινοερχόταν άσκοπα και στρατιώτες είχαν μπει στα εργαστήρια. Σε ένα είχε γίνει μια μικρή φασαρία. Τελείωσε με μια γροθιά σε έναν θερμόαιμο ερευνητή που έμεινε αναίσθητος.
“Να ξες πως οι φίλοι σου μπορεί να μην με συμπαθήσουν όσο εσύ”, συμπλήρωσε ο Τζος καθώς πλησίαζαν στα άλλα τρία μέρη της ομάδας τους.