“The Website Previously Known as Legendary Pokémon.”

Articles, Legacy

Ανασκόπηση του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Pokemon

by Arty2

Greek flag with Pikachu

Αυτή η ανασκόπηση στοχεύει στο να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα από το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα Pokémon, το οποίο διεξήχθη μέσω της Nintendo Wi-Fi connection από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 16 Ιουλίου, και διοργανώθηκε από το by Nintendo.gr με την υποστήριξη και συνεργασία του Legendary Pokémon.

Πάντα είναι ιδιαίτερη η συγγραφή εξειδικευμένων άρθρων για τα Pokémon στα ελληνικά, καθώς πολλοί όροι δεν μεταφράζονται επακριβώς και επειδή δεν υπάρχει οικειότητα με αυτούς στη γλώσσα μας μάλλον φαντάζουν διασκεδαστική ενώ γίνεται μια επιπλέον προσπάθεια να εξηγηθούν ορισμένοι όροι και σε όσους δεν είναι καν εξοικειωμένοι με την αγγλική ορολογία.

Ακόμη πιθανώς να αναφέρομαι συχνά στον όρο “άπειροι παίχτες” στο ακόλουθο κείμενο. Αυτό δεν γίνεται υποτιμητικά εξαιτίας οποιουδήποτε ελιτισμού αλλά αναφέρεται μόνο σε κάποιο συμπέρασμα. Όλοι μας ξεκινήσαμε γνωρίζοντας ελάχιστα, και ακόμα μαθαίνουμε. Ελπίζω αυτό το άρθρο να φανεί χρήσιμο και να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για αυτό το φαινομενικά απλό μα με αξιοπερίεργο βάθος παιχνίδι που λέγεται “Πόκεμον”.

Το τουρνουά είχε 62 συμμετέχοντες, από τους οποίους 10 απέτυχαν να δηλώσουν την παρουσία τους στους δυο πρώτους γύρους. Η εκτιμώμενη ηλικία των συμμετεχόντων βρίσκεται μεταξύ 10 και 24 ετών – ο γράφων γνωρίζει τους περισσότερους μέσω των φόρουμ του Nintendo.gr. Μόνο δυο κορίτσια συμμετείχαν ωστόσο. Ο τύπος του τουρνουά ήταν απλός αποκλεισμός (αγώνες νοκ-άουτ) και επακολούθως διήρκεσε 6 γύρους.

Το δείγμα

Το δείγμα μας αποτελείτε από 58 ομάδες, από 6 Pokémon η κάθε μια, 41 από τις οποίες συμπεριλαμβάνουν movesets [=σετ επιθέσεων] από τις οποίες 7 δεν χρησιμοποιούσαν αντικείμενα [attached items], προφανώς συνειδητά – ορισμένες είχαν μόνο ένα-δύο αντικείμενα. Συμμετείχαν τουλάχιστον 6 shiny Pokémon (σπάνιος εναλλακτικός χρωματισμός) σύμφωνα με την αυτόβουλη δήλωση των συμμετεχόντων.

Το ανωτέρω δείγμα δεν είναι αρκετά ευμεγέθες ώστε να μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με την ύπαρξη κάποιου διακριτού metagame στην Ελλάδα, είναι ωστόσο ενδεικτικό για τα ποσοστά πεπειραμένων ή περιστασιακών παικτών· όσον αφορά στο ανταγωνιστικό μάχεσθαι. Τα στατιστικά δεδομένα που συγκεντρώσαμε μας επιτρέπουν επίσης να εντοπίσουμε συγκεκριμένες τάσεις σχετικά με την χρήση των Pokémon, των επιθέσεων και των αντικειμένων.

Κανόνες του τουρνουά

Πριν προχωρήσουμε, μια μικρή υπενθύμιση των κανόνων που συντάχθηκαν με την βοήθεια του πληρώματος του Legendary Pokémon:

  • Τα ακόλουθα Pokémon ήταν απαγορευμένα: Arceus, Darkrai, Deoxys (όλες οι Μορφές), Dialga, Giratina, Groudon, Ho-oH, Kyogre, Lugia, Manaphy, Mew, Mewtwo, Palkia, Rayquaza, Wobbuffet, Celebi και το Shaymin.
    Όλα τα Pokémon που συμμετείχαν έπρεπε να είναι νόμιμα και όχι χακαρισμένα.
  • Τα Latias και Latios επιτρέπονταν με την προϋπόθεση πως δεν θα κρατούσαν το αντικέιμενο Soul Dew, και πως δεν θα βρισκόντουσαν στην ίδια ομάδα ταυτόχρονα.
  • Το Garchomp μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο χωρίς αντικείμενο [held item] και με την προϋπόθεση πως δεν θα βρισκόταν στην ίδια ομάδα με τα Tyranitar ή Hippodon.
  • Όλες οι επιθέσεις επιτρεπόντουσαν. Μοναδικές εξαιρέσεις οι επιθέσεις Explosion [=Έκρηξη] ή Destiny Bond [=Δεσμά της Μοίρας] στο τέλος της μάχης. Ο παίχτης που χρησιμοποιούσε κάποια από τις προηγούμενες επιθέσεις με αποτέλεσμα η μάχη να καταλήξει σε ισοπαλία, αποκλειόταν από το τουρνουά.
  • (Item Clause) Κανένα αντικείμενο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από πάνω από ένα Pokémon.
  • Οι μάχες διεξήχθησαν Level 100 FORCED single, που σημαίνει ένα Pokémon εναντίον ενός εικονικά στο προσωρινά στο επίπεδο 100 χωρίς να βρίσκονται αναγκαστικά σε αυτό το επίπεδο προηγουμένως.
  • (Species Clause) Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν 6 διαφορετικά Pokémon. Επιπροσθέτως δεν επιτρεπόταν η αλλαγή της ομάδας στο μεσοδιάστημα των μαχών, με εξαίρεση την περίπτωση επανάληψης του αγώνα λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Οι παίκτες έπρεπε να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον χρόνο διεξαγωγής του αγώνα τους, μέσω σε ένα ελαστικό χρονικό διάστημα (αλίμονο…) και να ανακοινώσουν τον διακανονισμό τους στα φόρουμ του Nintendo.gr

Εάν κάποιος παίκτης τύχαινε να αποσυνδεθεί κατά τη μάχη (μέχρι και δυο φορές) τότε ακολουθούσε επαναληπτικός αγώνας. Περιπτώσεις πολλαπλών αποσυνδέσεων θα εξεταζόντουσαν ατομικά.

Κατόπιν της λήξης κάθε αγώνα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να στείλουν μια αναφορά περιγράφοντας την ομάδα του αντιπάλου τους ενώ μπορούσαν επίσης να ζητήσουν ένα hack check (έλεγχος νομιμότητας) αν αμφισβητούσαν γνησιότητα των Pokémon του αντιπάλου τους. Ο έλεγχος περιελάμβανε επιθεώρηση των στατιστικών και των λοιπών στοιχείων του κάθε Pokémon μέσω Wi-Fi ή φωτογραφιών.

Οι συμμετέχοντες που θα αποκάλυπταν δημόσια την ομάδα κάποιου αντιπάλου τους, θα αποκλειόντουσαν.

Σχόλια επί των κανόνων

Όπως ήταν αναμενόμενο οι κανόνες προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την απαγόρευση των περισσοτέρων θρυλικών, προφανώς κατά πλειοψηφία παίκτες χωρίς μεγάλη εμπειρία στις μάχες, ωσόσο ακόμα περισσότεροι είχαν παράπονα για τις παγιωμένες ομάδας κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Η τελευταία αμφισβήτηση ωστόσο ήταν εύκολο να λυθεί καθώς το ίδιο συμβαίνει και στα επίσημα πρωταθλήματα. Πιθανώς στο επόμενο τουρνουά, να επιτρέψουμε την χρήση ενός ή δύο επιπλέον (προδηλωμένων) Pokémon για το ενδεχόμενο των επαναληπτικών αγώνων.

Αυτό που εν τέλει αποδείχτηκε προβληματικό, ήταν η χρονική ελαστικότητα στην διάρκεια διεξαγωγής των γύρων, για αυτό και το τουρνουά κύλισε απελπιστικά αργά και διήρκεσε 3 μήνες. Αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε στο μέλλον.

Οι πολλαπλές αποσυνδέσεις ήταν άλλο ένα ζήτημα που προβλημάτισε τους κριτές του τουρνουά. Λόγω της φύσης ενός διαγωνισμού μέσω Wi-Fi, είναι αναμενόμενο να παρουσιαστούν πολλά προβλήματα συνδεσιμότητας, ενώ είναι επίσης δύσκολο να διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται επακριβώς. Μετά από ατελείωτες συζητήσεις μέσω email, καταλήξαμε να ζητάμε από τους παίκτες να βιντεοσκοπούν τον αγώνα τους για να δούμε ποιος αποσυνδεόταν πρώτος. Κατά προτίμηση όμως, ζητούσαμε από τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα ειρηνικά -εί δυνατόν- μεταξύ τους, για το ποιος είχε το πλεονέκτημα και άρα θα προχωρούσε στο τουρνουά. Ακόμα εκκρεμεί η εύρεση μιας δίκαιας και αντικειμενικής λύσης στο πρόβλημα αυτό.

Τα τουρνουά μέσω Wi-Fi απαιτούν λίγους έως ελάχιστους πόρους αφότου δεν υπάρχει ανάγκη προς ενοικίαση συνεδριακών αιθουσών, υπηρεσιακού προσωπικού κ.ο.κ.. Επίσης είναι ευκολότερη η συμμετοχή παικτών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή έχουν λίγο και διεσπαρμένο ελεύθερο χρόνο. Υπάρχουν όμως και σοβαρά μειονεκτήματα: η διαχείριση των αποσυνδέσεων, ο δυσκολότερος ή ελλιπής έλεγχος νομιμότητας και επιπλέον όσο ευέλικτα και να είναι τα χρονικά περιθώρια, όλα τα τουρνουά πρέπει να τελειώνουν κάποια στιγμή, για αυτό και μάχες δύο-εναντίον-δύο και τα τουρνουά με ομίλους είναι ακατάλληλα.

Τέλος, ένα σφάλμα που δεν πρέπει να επαναληφθεί, είναι η έλλειψη μιας συγκεκριμένης φόρμας ή αυστηρού προτύπου συμμετοχής ομάδας. Όχι μόνο ακολούθησε μια σωρεία email που θα μπορούσε να αποφευχθεί, αλλά και η προεργασία των δεδομένων αυτής της μικρής έρευνας έγινε κοπιαστική πέραν του αναγκαίου.

Οι τάσεις

Μιας και το δείγμα μας ήταν σχετικά μικρό, ο γράφων πιστεύει πως τα κλασσικά στατιστικά διαγράμματα είναι ακατάλληλα για τον σκοπό αυτού του άρθρου και επομένως η παρουσίαση των δεδομένων θα γίνει μέσω νεφών συχνότητας (word frequency clouds).

Στο ακόλουθο σύννεφο, μπορείτε να δείτε με ευκολία, ποια είδη ήταν πιο δημοφιλή ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα είναι μάλλον προβλέψιμα δεδομένων των κανόνων για το αντικείμενο ISoul Dew και το γεγονός ότι τα Tyranitar και ένα Garchomp χωρίς αντικέιμενο δεν μπορούσαν να συνυπάρχουν. Οι συνήθεις ύποπτοι βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα μαζί με μερικά starters [αρχικά Pokémon], περισσότερο αυτά του τύπου Fire [=Φωτιάς], τα οποία παραδοσιακά είναι και τα πιο δημοφιλή.

νεφελώδης αναπαράσταση των συμμετεχόντων Pokémon

Προχωρώντας στις επιθέσεις, διαπιστώνουμε πως το Earthquake (=Σεισμός) βρίσκεται πού υψηλά στις προτιμήσεις των παικτών, και το ακολουθούν τα Thunderbolt [=Κεραυνός], Icebeam [=Ακτίνα Πάγου], Psychic [=Ψυχική επίθεση], Shadowball [=Σκιερή Σφαίρα], Flamethrower [=Φλογοβόλο], Hyperbeam [=Υπερακτίνα] και Surf [=Σερφάρισμα]. Προφανώς τα επικρατέστερα είδη Pokémon επηρεάζουν και τις δημοφιλέστερες επιθέσεις. Ωστόσο υπάρχη μια διακριτή έλειψη επιθέσεων τύπου Grass [=Χλόης].

νεφελώδης αναπαράσταση των επιθέσεων που χρησιμοποιήθηκαν

Ενδεικτικά ακολουθεί ένα διάγραμμα τάσεων σχετικά με τις επιθέσεις των Metagross και Tyranitar, που έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των παικτών.

Διάγραμμα επιθέσεων Metagross και Tyranitar

Ένα συγκεκριμένο στοιχείο που ξεχωρίζει τους έμπειρους από τους άπειρους παίχτες, είναι η χρήση των αντικειμένων. Πολλοί casual (=περιστασιακοί) παίχτες φαίνεται να αγνοούν την σημασία του. Ίσως οι σχεδιαστές των παιχνιδιών να πρέπει να υπογραμμίσουν την σημασία αυτής της δυνατότητας στο μέλλον. Οι υπόλοιποι πάντως προφανώς εκτιμούν την αξία του αντικειμένου Leftovers [=Αποφάγια], με τα Life Orb [=Σφαίρα της Ζωής] και Focus Sash [=Ζωνάρι Συγκέντρωσης] να το ακολουθούν από μακριά.

νεφελώδης αναπαράσταση των αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν

Με αυτά καταλήγουμε στα όσα μπορούσαμε να απεικονίσουμε με τα διαθέσιμα δεδομένα.

Δοθείσης της ευκαιρίας στο επόμενο τουρνουά, θα ζητήσουμε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα στοιχεία των ομάδων που μας δίνουν οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων στατιστικών στο επίπεδο 100 (κατά την πρώτη μάχη) κ.ο.κ., χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο πρότυπο δήλωσης συμμετοχής αυτή τη φορά! Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποια (αν υπάρξει) θα είναι η επίδραση του άρθρου αυτού στις στρατηγικές και τις επιλογές των παιχτών στο ακόλουθο πρωτάθλημα.

Ωστόσο, αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό από τα παραπάνω πιασάρικα στατιστικά για εμάς, είναι η γνώμη και τα σχόλια σας, οπότε ας σας ακούσουμε!

About the author

Arty2

Heracles is an Athens-based architect and designer.
He founded LegendaryPKMN in 2001.