Άσκηση 2
Μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παρέχει υπηρεσίες παροχής internet στους συνδρομητές της. Σύμφωνα με τα οικονομικά προγράμματα που έχει ανακοινώσει, προσφέρει 120MB δωρεάν με πάγιο 12€ και στην συνέχεια 0,65€ για κάθε επιπλέον MB που κατεβάζουν στο κινητό τους από το internet. Να γίνει αλγόριθμος που θα διαβάζει τον αριθμό των MB που κάποιος συνδρομητής κατέβασε στο κινητό του και να υπολογίζει και εκτυπώνει το ποσό που πρέπει να καταβάλει στην εταιρεία.
VladdyHawkward tries too damn much!
Έχω βάλει 150 χιλιάδες μεταβλητές για κάτι τόσο απλό, μόνο και μόνο για να τον κάνω τον αλγόριθμο να αλλάζει εύκολα (ως προς τις τιμές
) Μέχρι και σχόλια να εξηγήσω ΓΙΑΤΙ στο διάολο βάζω τόσες μεταβλητές και γιατί αυτά τα ονόματα -.- Όλα αυτά επειδή δεν έχω κάνει την 1η άσκηση. Επίσης, επειδή θα έχω κάνει λάθος στα κενά.
Code:
Αλγοριθμος κινητη_τηλεφωνια
! Ο παρακάτω αλγόριθμος υπολογίζει τα MB που έχουν καταναλωθεί, καθώς και το ποσό στο οποίο ανέρχεται ο λογαριασμός. Προσπάθησα να τον κάνω όσο πιο αναλυτικά γίνεται ως προς το τι εμφανίζει,καθώς και με τις μεταβλητές,ακόμα κι αν μερικές ίσως φανούν άχρηστες,ωστόσο σε μελλοντική αλλαγή του αλγορίθμου (πχ: αύξηση παγίου),η αλλαγή γίνεται γρήγορα,αλλάζοντας μόνο 1 φορά την κάθε τιμή που χρειάζεται αλλαγή.
Εμφανισε "Δώσε τον αριθμό MB που έχει καταναλωθεί"
Διάβασε Μ
ΑΜ←120
Π←12
ΔΜ←ΑΜ-Μ
ΕΜ←Μ-ΑΜ
ΚΜ←0,65
ΕΚ←ΚΜ*ΕΜ
ΣΚ←Π+ΕΚ
! Τα ονόματα των μεταβλητών βγήκαν απ'τις εξής συντομογραφίες: ΑΜ=Αρχικά MB (τα 120 δηλαδή),Π=Πάγιο (τα αρχικά 12 ευρώ του λογαριασμού) ΔΜ=Διαθέσιμα MB, ΕΜ=Επιπλέον MB που έχουν καταναλωθεί, ΣΚ=Συνολικό Κόστος (το κόστος του λογαριασμού), ΚΜ=Κόστος ανά MB, ΕΚ (επιπλέον κόστος)
Αν Μ<ΑΜ τότε
Εμφανισε "Έχεις ακόμα" ,ΔΜ, "δωρεάν MB διαθέσιμα προς κατανάλωση. Σας ενημερώνουμε ότι για κάθε επιπλέον MB, ο λογαριασμός ανεβαίνει κατά 0,65€. Ο λογαριασμός σας ανέρχεται στα" ,Π, "€ για αυτόν τον μήνα"
αλλιώς_αν Μ>ΑΜ
Εμφάνισε "Έχεις καταναλώσει όλα τα δωρεάν MB κι επιπλέον" ,ΕΜ, "MB. Σας ενημερώνουμε ότι για κάθε επιπλέον MB, ο λογαριασμός ανεβαίνει κατά 0,65€. Το ποσό ανέρχεται στα" ,ΣΚ, "€ για αυτόν τον μήνα, εκ των οποίων" ,Π, "€ το πάγιο και" ,ΕΚ, "το επιπλέον κόστος."
αλλιώς_αν Μ=ΑΜ
Εμφάνισε "Έχεις καταναλώσει όλα τα δωρεάν MB. Σας ενημερώνουμε ότι για κάθε επιπλέον MB, ο λογαριασμός ανεβαίνει κατά 0,65€ Το ποσό ανέρχεται στα" ,ΣΚ, "€ για αυτόν τον μήνα"
τελος_αν
τελος κινητη_τηλεφωνια
Η 1η άσκηση μου φαίνεται δύσκολη πάντως
Άσκηση 1
Να επιλύσετε την παρακάτω λογική συνθήκη αν οι μεταβλητές x, y και z έχους τις τιμές 3, 9 και -4 αντίστοιχα:
((x > y) ΚΑΙ (x + 4 < y - 6)) Η (ΟΧΙ(z - x > y^2) ΚΑΙ (z^2 < (x+y)^2))
Αν κανείς σας έχει λύση μέσα στην επόμενη ώρα,πείτε μου